GOOGLAJ i pretražuj svašta nešta

subota, 21. siječnja 2012.

DUBROVNIK - STARI GRAD

Turistička zajednica Grada Dubrovnika piše na svojoj web stranici sljedeće :     



Šetnja kroz stoljeća

Uspješan razvoj Dubrovnika u prošlosti, čije se gospodarstvo temeljilo na pomorsko-trgovačkoj djelatnosti, ponajprije je uvjetovan povoljnim zemljopisnim smještajem. Na ulasku u Jadransko more to je prva otocima zaštićena točka na pomorskom putu od istoka prema zapadu, a dolinom Neretve najbrže je povezan s unutrašnjošću. Novija arheološka istraživanja utvrdila su da je naselje na mjestu današnjeg grada postojalo u 6. stoljeću, a vjerojatno i prije. Širi se dolaskom Hrvata, nakon napuštanja antičkog Epidaura (današnji Cavtat) u 7. stoljeću.


Pojačani promet između istoka i zapada, za vrijeme i nakon križarskih ratova, potaknuli su u 12. i 13. stoljeću razvoj pomorsko-trgovačkih središta na Mediteranu i Jadranu, među njima i Dubrovnika. Oslobađanje od mletačkog utjecaja, koje je Dubrovnik ishodio Zadarskim mirom 1358., presudno je za njegov daljnji uspješan razvoj. Ostalim dalmatinskim gradovima to nije uspjelo pa su 1420. g. definitivno potpali pod vlast Mletačke Republike. Već tijekom 14. i u 15. stoljeću Dubrovnik je, uz Veneciju i Anconu, najznačajnije pomorsko-trgovačko središte na Jadranu. Ugovorima i kupnjom Dubrovčani proširuju svoj teritorij od Kleka na sjeveru do Sutorine na ulazu u Bokokotorski zaljev, zajedno s otocima Mljetom, Lastovom, Elafitima i Lokrumom.

U 15. stoljeću potpuno je izgrađen državnopravni položaj Dubrovačke Republike, što znači samostalno biranje kneza i vijećnika, kovanje novca i državna zastava s likom sv. Vlaha, samostalno zakonodavstvo i pravo otvaranja konzulata u inozemstvu. Prema aristokratskom ustavu, temelj državne vlasti činilo je Veliko vijeće dubrovačke vlastele koje bira Vijeće umoljenih i Malo vijeće kao izvršni organ Velikog vijeća. Knez se birao svaki mjesec kao nominalni simbol vlasti.

Dubrovčani su već u 15. stoljeću dobro organizirali tranzitnu trgovinu s balkanskim zaleđem. Zbog sve jače osvajačke politike Turske na Balkanu, Dubrovačka Republika je 1525. prihvatila tursko pokroviteljstvo i plaćanje tributa, ali su od njih ishodili slobodu trgovanja po čitavom turskom carstvu, uz carinu od samo 2 %. Malena država, bez vlastite vojske, dovela je do savršenstva svoj obrambeni sustav vještom diplomatskom službom i razgranatom konzularnom djelatnošću. Ustrajavanje na neutralnosti u međunarodnim sukobima i pokroviteljstvu moćnih država, poglavito Španjolske i Vatikana, omogućuju joj očuvanje nezavisnosti. Jedini stalni konkurent i neprijatelj bila joj je Mletačka Republika.

Zlatno doba Dubrovačke Republike nastupa u 16. stoljeću kada sjaj i moć Mletačke Republike jenjava. Temelj prosperiteta čini pomorska trgovina. Dubrovačka trgovačka mornarica u 16. stoljeću svojom kvalitetom i brojem od 180 do 200 brodova dostiže svjetsku razinu. Grade se sve veći brodovi tipa galijuna, karaka i nava, koji poduzimaju sve duža i opasnija putovanja po cijelom Mediteranu, Crnom moru i oceanom do sjevernih luka Engleske i Njemačke, a plovili su i do Indije i Amerike. Dubrovčani postaju svjetski poznati i traženi prijevoznici tereta, s vrlo razgranatim pomorsko-trgovačkim poslovanjem.

Materijalno blagostanje, osjećaj sigurnosti i slobode, formiralo je kulturu življenja u humanističkom duhu i potaklo kreativan stvaralački polet. Dubrovnik doseže blistave domete u svom urbanističkom i graditeljskom razvoju koji se zadržao do danas u književnosti i pjesništvu (Marin Držić, Ivan Gundulić), znanosti (Ruđer Bošković) i mnogim drugim vidovima umjetnosti i kulture.

Opća kriza pomorstva na Mediteranu u 17. stoljeću pogodila je i dubrovačku pomorsku trgovinu. Katastrofalni potres 1667. doveo je Dubrovačku Republiku u kritično razdoblje borbe za opstanak i političkog očuvanja nezavisnosti. 18. stoljeće donosi Dubrovniku priliku za gospodarskom obnovom u pomorskoj trgovini pod neutralnom zastavom i tako dočekuje Napoleonovo ukinuće Dubrovačke Republike 1808.

Bečkim kongresom 1815. dubrovačka regija je pripojena ostalom dijelu Dalmacije i Hrvatske i od tada dijele zajedničku političku sudbinu.

Nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske i srpske agresije na Hrvatsku, Dubrovnik je bio napadnut u listopadu 1991. neviđenom uništavajućom silom Srba i Crnogoraca, u nakani da čitav kraj osvoje i unište. Dubrovački kraj je bio okupiran i znatno porušen, a sam grad u osmomjesečnom potpunom okruženju više puta bombardiran i najbrutalnije razaran, posebno 6. prosinca 1991. g.

Danas je ratom oštećena spomenička baština Dubrovnika najvećim dijelom popravljena. Obnovljeni hoteli, vrijedni sadržaji Dubrovačkog ljetnog festivala, kao i druga kulturna događanja, bitni su preduvjeti za razvoj modernog turizma.

Priče iz davnine
Dubrovnik je grad koji krije bezbroj priča

Zidine, palače, ulice i krovovi pričaju priče iz prebogate dubrovačke povijesti, a svaki namjernik u Dubrovniku otkriva svoju priču u kamenu ili moru, na Stradunu ili na Porporeli.

Rubrika je namijenjena onima koji žele doznati više o bogatoj povijesti, tradiciji, običajima, legendama..., a sve kako biste ga posjetili i doživjeli onu svoju, posebnu, još neispričanu priču.
 

Znameniti Dubrovčani

Dubrovačku povijest obiježili su i stvarali i brojni znameniti ljudi, graditelji, umjetnici, znanstvenici, skladatelji čijom je umješnošću i angažmanom Dubrovnik nastao i sačuvan kao jedan od bisera svjetskog nasljeđa. Uz povijesne ličnosti čijim se djelima dičimo, uz nas danas žive ljudi koji će svojim dostignućima ostati trajno zabilježeni za budućnost.


Dubrovnik ljeti
Ljeto...vreli dugi dani, još vrelije kratke noći
 

Plivanje u kristalno čistom moru, koktel na romanitčnom mjestu pod nebom posutom zvijezdama, izlazak sunca ...

Dubrovnik ljeti su i ulične priredbe, Hamlet na Lovrijencu i virtuozni koncerti u atriju Kneževog dvora.
U Dubrovniku ćete ljeti sresti i mnoge poznate i slavne osobe iz svijeta, vidjeti njihove luksuzne jahte usidrene ispred stare gradske luke ...

Dubrovnik ljeti poziva Vas da uživate sjedeći na skalinima sv.Vlaha, pod Orlandovim skutima, da se umijete u fontani ili poput mnogih namjernika pokušate skinuti majicu stojeći ne jednoj nozi na maskeronu Franjevačke crkve.

Poslušajte ulična zabavljače i klapske skladbe ispod volata, doživite vatreno navijanje u starom Portu kad vaterpolske snage odmjeravaju mladići s dubrovačkih kupališta u atraktivnoj amaterskoj u svijetu jedinstvenoj vaterpolskoj ligi koju od milja nazivamo "divljom".

Maro i Baro, dubrovački zelenci sa zvonika odbrojavaju sate, pa ponavljaju – "rebate" posjećajući vas da će u ranim jutarnjim urama ljetnog dana i Stradun zablistati umiven i opran od noćnih doživljaja.
Prepustite se, uživajte i...vratite se! 
 
Dubrovnik u jednom danu

Svoj kratki posjet Dubrovniku svakako započnite đirom na Stradunu ili Placi, središnjoj gradskoj ulici, dok upijate prve dojmove o jednom od najljepših mediteranskih gradova. Magični kameni grad opasan je 1940 m dugim kamenim zidinama i obilazak ovog, drugog na svijetu najposjećenijeg muzeja na otvorenome, sigurno će vas ostaviti bez daha. Fantastične vizure mame na fotografiranje, a motivi koje bilježite uvijek iznova zadivljuju.

Posjetite Dubrovačke muzeje i otkrijte kako je živio knez u doba slavne Dubrovačke Republike, gdje se i kako u tim davnim vremenima čuvalo žito, te koji su brodovi činili moćnu flotu Republike i trgovali po svijetu pronoseći slavu Dubrovnika.

Kušajte neki od uskunih mediteranskih specijaliteta u konobama i restoranima smještenima u stargoj gradskoj jezgri i sve začinite kavom na Stradunu.

Kupite neki od tipičnih dubrovačkih suvenira (gulozece, tradicionalni filigranski nakit , brončanog sv. Vlaha, konavoski vez...) i neka vas uvijek posjeća na dan kad ste tek započeli otkrivati Dubrovnik, ali ste se sigurno u njega zauvijek zaljubili i poželjeli vratiti...

Dubrovnik u tri dana
U tri dana Dubrovnik će ponuditi niz doživljaja
 
Ako je kultura razlogom vašeg dolaska u naš grad onda se pripremite jer kultura, umjetnost, arhitektura neodvojivi su dio Dubrovnika. Ne propustite posjetiti muzej Franjevačkog samostana s inventarom stare apoteke Male Braće iz 1317.godine.

Nadahnuće su djela dubrovačke slikarske škole 15 i 16. stoljeća uz sliku velikoga Tiziana u Dominikanskom samostanu. Riznica Katedrale pokazat će vam relikvije u srebru i zlatu dubrovačkih majstora zlatara od 11. do 19. stoljeća. U Kneževom dvoru pokušajte shvatiti način vladanja kroz stoljeća i čuvanja slobode kao najvećeg blaga Dubrovačke Republike. Posjetite Etnografski muzej Rupe i saznajte više o žitnici i čuvanju državnih rezervi žita i pšenice u dubokim u kamenu isklesanim bunarima. Upoznajte običaje i nošnju dubrovačkog kraja.

Prošećite gradskim zidinama i neizostavno uđite u Pomorski muzej i upoznajte se sa stoljetnom pomorskom tradicijom Dubrovačke Republike, saznajte više o slavnim pomorcima, o matematičaru Getaldiću i fizičaru Ruđeru Boškoviću i njihovim izračunima o nosivosti trgovačkih brodova - karaka, galijuna i nava.

Popnite se na tvrđavu Lovrijenac, dubrovački Gibraltar i zamislite scene iz Shakespeareovog Hamleta, Macbetha i Julija Cezara.

Ne propustite posjetit mali muzej dubrovačke Sinagoge s nizom eksponata koji svjedoče o životu Židova u Dubrovniku. Na brdu Srđ, u tvrđavi Imperial prisjetite se nedavne prošlosti, stradanja Dubrovnika u Muzeju branitelja Grada.

Šetnja dubrovačkim zidinama, uspinjanje dubrovačkim skalinima, rublje koje se suši na povjetarcu u uskim ulicama, šarmantni restorani i trgovine, koktel uz zidine i šum mora na Buži, koncert ili predstava na nekim od dubrovačkih festivala ostavit će dovoljno vremena i za posjetu bližim mjestima u okolici.

Otok zaljubljenih – Lokrum najbliži je staroj gradskoj jezgri. Stoljeća bogate povijesti, legende i priče, čarolija mora i prirode obnovit će stare ljubavi ili donijeti nove. Arkadijsko mjesto - Arboretum Trsteno gdje je jedna od najljepših žena evropske renesanse, crvenokosa dubrovačka pjesnikinja Cvijeta Zuzorić stvarala svoje stihove, ali i ljubila, poziva da prošetate pod krošnjama drevnih stabala i ogledate se u fontani Neptuna i nimfa.

Priuštite sebi doživljaj kupanja u čarobno čistom Jadranu i ponesite sa sobom oblutak s neke od bijelih dubrovačkih plaža...
 

Dubrovnik zimi
Dubrovnik zimi, u zagrljaju hladne bure ili pod zavjesom južine,
 
prekriven ugodnim suncem, pruža poseban osjećaj užitka u svojoj čistoj ljepoti.

Bez velikih gužvi i žamora brojnih turista, nudi odmor povratka u sebe, nadahnjuje i ispunjava. Možete uživati i u nekom od šarmantnih caffe barova na Stradunu i u okolnim ulicama, dobrom zalogaju s jelovnika iz doba najslavnijeg hrvatskog komediografa Marina Držića, prošetati kroz povijest i baštinu pohranjenu u dubrovačkim muzejima i galerijama.

Dubrovački Božićni sajam u palači Sponza očarat će Vas svjetlima, glazbom, mirisima i okusima dubrovačke blagdanske tradicije.

Doček Nove godine na Stradunu spektakularan je događaj koji nastupima zvijezda estrade oduševljava tisuće posjetitelja, kao i elegantne zabave u hotelskim prostorima. Jedinstven je, Novogodišnji koncert na Stradunu, prvog dana Nove godine točno u podne. Klasični evergreeni i operne arije odzvanjaju Stradunom i zidinama uljepšavajući prvi dan Nove godine.

Dođite u veljači i maškarajte se –budite dio Četiri dana dubrovačkog karnevala, zaplešite u kavani i teatru na tradicionalnom Veljunu.

Neka Vas očara Festa sv. Vlaha i tisuće barjaka na Stradunu, dok Vas sa zidina i ulaza u Grad uvijek prati naš svetac zaštitnik.

Kazališne predstave i koncerti, ili noćne zabave u klubovima u Dubrovniku su i zimi jednako atraktivni i zanimljivi. No najljepše je da blaga mediteranska klima tijekom cijele godine dozvoljava užitak u kavi na otvorenome. 

Korisne informacije za posadu

Za Vaše lakše snalaženje naveli smo bitne podatke za vrijeme Vašeg boravka
 
173 31.10.2003 Zakon o nadzoru državne granice Odobrenje Članu posade za kretanje u mjestu boravka

Članak 23.

Članu posade stranoga teretnog ili putničkog broda, koji nema potrebnu vizu, za vrijeme zadržavanja broda na području graničnog prijelaza ili luke, može se izdati odobrenje za kretanje na području mjesta u kojem se nalazi luka.

Odobrenje iz stavka 1. ovoga članka, na zahtjev zapovjednika stranog broda, izdaje policijska postaja nadležna za granični prijelaz, za vrijeme zadržavanja broda, a najduže do 30 dana.

Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka odgovarajuće se primjenjuju i u zračnom prometu.

38 27.03.2009 Pravilnik o načinu obavljanja nadzora državne granice Članak 14.

Ako brod na kružnom putovanju iz luke na teritoriju Republike Hrvatske isplovljava prema luci u državi potpisnici, ne obavlja se granična kontrola, osim ako nad pojedinim osobama na temelju procjene rizika za unutarnju sigurnost i rizika od nezakonitih migracija nije potrebno obaviti graničnu kontrolu.

Temperatura zraka Prosječna zimi (siječanj) 9 C,
Prosječna ljeti (kolovoz) 25 C,
Jezik - Hrvatski
ValutaHRK – Hrvatska kuna
Mjenjačnicabanke, putničke agencije, mjenjačnice
Tečaj valute je promjenjiv.
Telefonske usluge Na pošti, međunarodne telefonske kartice se mogu kupiti na kiosku
Udaljenost od Starog grada 30 minuta pješice, slijedeći pješačku stazu,
Autobus br. 1, 1a, 1b, 3
Cijena karte: 10 HRK
Karte se mogu kupiti na kiosku ili u autobusu.
Cijena Taxi usluge: cca. 70 HRK
Shopping«Srđ» robna kuća;
«Minčeta» robna kuća;
veliki izbor trgovina u Starom gradu.
Većina trgovina je otvoreno od 8:00 do 20:00 sati.
Što kupiti“Krovata” – koja potječe iz Hrvatske,
bombonjera Bajadera,
vez, nakit
VinaCrna – Postup, Dingač, Plavac, Pelješac
Bijela – Pošip, Grk, Rukatac
 
Dubrovački nakit

Zlatarski zanat u Dubrovniku spada među najstarije, a sigurno najpoznatijezanate uopće i u našem gradu zlatarsko umijeće njeguje se od 13. stoljeća, a najsnažniji procvatom u 14. i 15. stojleću.

Dubovački zlatari svojom su vještim rukama izrađivali omiljene urese dubrovačkih dama, s posebnom pozornošću, umješnošću ali nadasve umijećem.

Ponesete li sa sobom iz Dubrovnika "rečine" ili "puce" sigurno ćete imati uspomenu za cijeli život. Zlato, filigransko srebro ili koraljni nakit očaravaju svojom bezvremenskom ljepotom i izradom, te dizajnom koji pristaje uz sve modne stilove.

Dubrovački majstori zlatari Vierda, Kraljević, Jurišić u svojim radionicama u staroj gradskoj jezgri još uvijek izrađuju vrijedan dubrovački nakit starinskim metodama.

Suveniri Dubrovnika
Otkrijte Dubrovnik u njegovim tipičnim suvenirima...

Otkrijte Dubrovnik u njegovim tipičnim suvenirima, bruštulanim mjendulima, arancinima, kontonjati, rakijama s pričom, crnim i bijelim vrhunskim vinima, vrijednim klesarskim rukotvorinama, zlatnom maslinovom ulju, hladno prešanim sapunima što u sebi čuvaju mirise lovora i ružmarina.

Dubrovnik na trgovima nudi suvenire potekle iz radionica tradicijskih obrtnika čiju djelatnost gradska vlast potiče i sufinancira, pa su među njima zlatari-filigranisti, obućari, brijači, kožari....

Za sve ostale informacije o Dubrovniku posjetite ovaj link Turističke zajednice Grada Dubrovnika klikni ovdje :


Hvala lijepa !

4 komentara:

  1. Pozdrav! Dubrovnik je stvarno divan grad iako dosta skup za nas obične smrtnike. Voljela bih odsjesti tamo malo duže i uživati u njegovima ljepotama, ali nažalost nemam prilike ovoga ljeta. U svakom slučaju zavidim svima koji će uživati u njemu! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Suggest good information in this message, click here.
    aagautoglass.com
    rdg1si27.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Best content & valuable as well. Thanks for sharing this content.
    Approved Auditor in DAFZA
    Approved Auditor in RAKEZ
    Approved Auditor in JAFZA
    i heard about this blog & get actually whatever i was finding. Nice post love to read this blog
    Approved Auditor in DMCC

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam za svaki vaš komentar,bilješku,trag,prijedlog !

Pretraži ovaj blog i cijeli internet svijet